19 Μαΐου 2013

Ο κουτσομπόλας

Ανέκαθεν οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα ζώα, είχαν τα παρακάτω τρία χαρίσματα:

1. Την ικανότητα να πουν ψέμματα
2. Την αγάπη στο χρήμα
3. Την λαχτάρα για κουτσομπολιό


Επειδή τα χαρίσματα νο. 1 και 2 παραπάνω σηκώνουν πολλή συζήτηση και ανάλυση, θα αρκεστώ να αναφερθώ στο 3.  ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ.

Τι είναι αυτό που μαγεύει τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες και λατρεύουν να ανακατεύονται σε ξένες υποθέσεις, να συμπεριφέρονται σαν κριτές της ηθικής των άλλων και, κυρίως, να αποκαλύπτουν σε τρίτους μυστικά τα οποία δεν τους τα εμπιστεύτηκε κανείς, απλά έτυχε να μάθουν;

Κι ενώ το κουτσομπολιό έχει συνδεθεί άρρηκτα με το γυναικείο φύλο, η αλήθεια είναι ότι ο κουτσομπόλης άντρας είναι το χειρότερο είδος.

Πώς αντιδράς άραγε όταν το μυστικό που κρατούσες εσύ και όλες οι φίλες σου κρυφό, τινάζεται στον αέρα όταν ένας άντρας (λέμε τώρα, γιατί η ύπαρξη μορίου δεν κάνει τον άντρα τελικά..) τύχει να βρεθεί στο ίδιο μέρος με εσένα, σε δει με κάποιον και την επόμενη μέρα έχει φροντίσει να ενημερώσει την μεγαλύτερη κουτσομπόλα συνάδελφο (μετά από αυτόν, προφανώς) και να σε κάνει βούκινο στον εργοδότη σου;

Πώς αντιδράς, όταν ιδίως αυτός ο άντρας σε είχε καλέσει στη γιορτή του πρόσφατα και φρόντισες να πας για να τον τιμήσεις και να του πάρεις κι ένα καλό δώρο;   Όταν οι φίλες σου επέμεναν να μην πάτε στη γιορτή γιατί ήταν...."χαμηλού επιπέδου περιοχή" ενώ εσύ επέμενες ότι "αφού μας κάλεσε κορίτσια, πρέπει να πάμε";  Κι όταν αυτός ο ίδιος άντρας είχε καλέσει και την κουτσομπόλα η οποία φυσικά δεν πήγε γιατί είχε κάτι καλύτερο να κάνει;

Δεν νιώθεις πολύ κορόιδο;

Το να βρεθούμε ξαφνικά την λάθος στιγμή, στο λάθος μέρος και - συνεπώς - να μάθουμε κάτι που δεν θα'πρεπε να γνωρίζουμε, είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να κρατάμε το στοματάκι μας ΚΛΕΙΣΤΟ.

Κανόνας απαράβατος είναι ο εξής:

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΜΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ.

ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ, ΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ.

Το να νιώσουμε την ανθρώπινη ανάγκη (διότι, όπως είπα παραπάνω, μόνο οι άνθρωποι έχουν αυτό το χάρισμα) του κουτσομπολιού, μπορώ μέχρι ένα σημείο να το καταλάβω, γιατί είναι στα γονίδιά μας και δεν μπορούμε εύκολα να την ξεφορτωθούμε.

Αν λοιπόν για κάποιο γονιδιακό λόγο, αδυνατούμε να τηρήσουμε τον απαράβατο παραπάνω κανόνα, θεωρώ ότι το μέγιστο που μας επιτρέπεται να κάνουμε είναι να επιλέξουμε με σύνεση με ΠΟΙΟΝ θα μοιραστούμε το μυστικό κάποιου (ιδίως τα μυστικά που δεν μας εμπιστεύτηκαν και ποτέ).

Διότι, στην τελική, άλλο είναι να μοιραστείς κάτι που έμαθες με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι, σέβεσαι και θα σε καθογηγήσει σωστά (θα σου πει να το ξεχάσεις και να μην ανακατευτείς)  ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΙΔΕΣ!!!

Εσύ λοιπόν, παπάρα, που είδες την κοπέλλα, την οποία έχεις το θράσσος να αποκαλείς και φίλη σου και φρόντισες να το μάθει το πρακτορείο Reuters, βάλε καμιά φουστίτσα τώρα που καλοκαίριασε και κάψε τα παντελόνια, δεν σου πάνε αγοράκι μου.

ΑΪΝΤΕ, ΜΠΕΛΑΦΙΟΓΚΑ!!!!

***

Κουαξ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: